Att snegla mot SD – En persons resa högerut

För några månader sedan såg jag ett inlägg på Facebook. Det var en kommentar i en tråd och handlade om hur en person gått från SD-kritisk till SD-röstare och det var en av de mest hjärteskärande och tragiska inlägg jag någonsin sett. Jag var tvungen att spara det och har nu fått lite tid på mig att fundera på och kommentera inlägget.

Jag kommer inte att skriva ut var inlägget gjordes eller vem som skrev det, det är inte viktigt i sammanhanget.

Jag var emot trängselskatten i Göteborg och såg då att SD var detsamma, så jag tittade närmare på SD.

Det finns inget “korrekt” sätt att närma sig ett parti. Vissa sätt är mer medvetna än andra, men hur intresset för ett parti väcks är egentligen ointressant. Själv gick jag med i SSU för gemenskap och teater. Det är anledningen till varför du stannar och fortsätter vara intresserad som är det viktiga. Min far anser sig ha uppfostrat mig till borgare (hans röster har alltid hamnat hos C eller FP), men själv anser jag att han alltid har varit socialist i förnekelse. Det han har uppfostrat mig till är en person som vill hjälpa andra, som inte har något emot att avstå från en förmån eller två för att de som har det sämre än mig själv skall kunna för det lite drägligare.

Men det finns anledningar att sluta titta på ett parti. Dåliga anledningar till att ansluta sig när man börjar få lite kött på benen. Bra anledningar till att inte fortsätta intressera sig för att parti. Jag är inte SSU:are längre och heller inte Socialdemokrat. Jag anser inte längre att de slåss för det jag vill slåss för.

Lyssnade på många riksdagsdebatter men när jag lyssnade på Jimmie Åkessons jultal 2012 tror jag det var, så var jag såld för han beskrev julen precis som jag minns den, alltså julkänslan. Ja det var mycket just då, där för sedan kom jag ju på hur mycket kulturmarxisterna hjärntvättat oss, i 40 år!!!!

Jag minns också julkänslan från när jag var liten. Farmor och farfar var i livet, mina föräldrar var inte separerade och att öppna presenter var bland det roligaste jag visste. Naturligtvis älskade jag julen och det vore fantastiskt att få uppleva den känslan igen. Men jag är inte 10 år längre. Jag har inga egna barn och är inte intresserad av att skaffa några. Mina farföräldrar är inte med oss längre. Julen handlar mer om att hinna besöka mina och min sambos familjer och ingen är egentligen intresserad av något stort julstök. Tiderna förändras, men framför allt har jag och mina omständigheter förändrats.

Min barndom var mestadels lycklig. Eller vissa delar i alla fall. Men hur mycket jag vill tillbaka till den känslan, den friheten, så kan jag inte. Det har inte att göra med att Socialdemokraterna har förstört Sverige; det har att göra med att jag har vuxit upp och min livssituation ser annorlunda ut. Att sukta efter någon form av barndomsnostalgi är inte realistiskt och det är definitivt inte en sund tanke att basera mitt röstande på.

När jag röstar i valet så baserar jag det på hur jag vill att samhället skall se ut i framtiden, inte hur det såg ut förut. Jag är väl medveten om att jag ser på min barndom genom rosenskimrande glasögon och jag förstår att verkligheten inte såg likadan ut för många andra. När jag röstar i valet måste jag lägga undan mina filtrerade glasögon så gott jag kan, fundera över verkligheten och lägga en röst i enlighet med det.

Det var en man i Kortedala som blev överfallen av ett gäng inv.killar och han låg på sjukhus i flera månader. Och var dessa huliganer fick i straff??? fick mig att baxna. Och nästan det allra värsta var förklaringen till så låga straff, […] Förklaringen var den att de inte skulle “belastas” för sitt framtida liv?

Alltså hade straffet med åldern att göra, inte med att de var invandrare. Utan källa är det dessutom svårt att bemöta påståendet. Var det verkligen invandrare eller var det mörkhyade svenskar? Hur gamla var de? Hur såg omständigheterna ut? Vilket straff fick de och har de fortsatt begå brott?

Förstå mig här: Det är viktigt att kunna kritisera vårt rättsväsende. Vi måste kunna stå upp och säga till när vi tycker att något är fel utan att straffas för det – det är en grundsten i demokratin. Men vi måste också kunna acceptera när en annan bedömning än vår egen är den som får genomslag. Vi måste kunna lyssna till varför något görs och vi måste kunna ta till oss anledningarna och försöka förstå dem.

Öga för öga? Nej. Straff skall vara avskräckande och de skall syfta till högre säkerhet. De skall inte vara baserade på hämnd. Mannen som överfölls fick inte ett längre tillfrisknande eller färre skador än om killarna hade dömts till högre straff. Hela tanken med en rättsstat är att ha ett system som skyddar medborgarna från godtyckliga straff.

Men SD, och liknande partier med dem, vill hellre övertyga folk med känsloargument. Visst känns det väl som om julen var bättre förr och visst känns det väl fel att misshandel ger låga straff? Det skall väl kännas bra i Sverige? Det skall väl kännas rätt i Sverige?

Och jag håller med. Om någon känner att något är ett problem så finns det ett problem. Men det betyder inte att problemet är det de tror. En känsla kan vara fel. Det är därför vi har ett rättssamhälle där lagar och regler styr, inte känslor. Ta fyllekörning som exempel. Jag kanske känner att jag klarar av att köra en bil trots att jag är full, men det betyder inte att jag har rätt.

Så ytterligare, när jag insåg att muslimer var emot skolavslutningar i kyrkan? emot kors i bönerum osv osv. Och hur samhället bara lade sig ned och sa yes yes yes till alla deras krav plus att de blev kränkta av allt möjligt, vill förändra vårt samhälle. Och att vänstern var för dom, sossarna hade ök med muslimska brödraskapet. Ja det var massor att ta reda på. Då började jag min research på allvar.

Uppenbarligen inte. Jag är inte muslim och jag är också emot skolavslutningar i kyrkan. Jag har en kompis som är borgare, som inte har mycket positivt att säga om socialismen och som tycker att allt som är PK är förkastligt. Han är också emot skolavslutningar i kyrkan. Det har inte med kultur att göra, det har med religion att göra. Kyrkan är inte en neutral plats, det kommer aldrig att vara en neutral plats och jag känner inte att jag har i kyrkan att göra eftersom det inte är min religion.

Och varför skall samhället inte uppdateras och anpassa sig? Varför skall samhället stagnera och lägga sig ner för de kristna? En gång i tiden slutade vi att blota, vi slutade att fira jul som en del av vår vikingakultur, vi uppdaterade oss och anpassade oss efter nya tider och idag är inte Sverige ett land där kristendomen står över staten. Vi har blivit sekulariserade. Det har inte att göra med att vi har anpassat oss efter muslimer, det har att göra med att vi har anpassat oss efter verkligheten. Efter alla andra medborgare.

Det skrivs heller inte om vad “allt möjligt” innebär – det är ytterligare ett tomt känsloargument. Vi pratade inte om att kasta ut alla kristna när det blev uppståndelse – och hot om terrorattentat – kring Ecce Homo. Det är inte vurmen för det svenska jag ser skina här, det är vurmen för det kristna. Rädslan för det okristna. Rädslan för det okända. Det annorlunda.

Till saken hör att SDs folk talar så man fattar vad de säger. De är så tydliga i språket och hur de vill lösa problem osv. När andra politiker talat har jag inte fått ihop det??? Nu förstår jag varför? kort sagt de andra politikerna, det kommer bara floskler ur dom och lögner, de säger inte sanningen, inte hela, utan mörkar..

SD talar så man förstår. Det är väldigt enkelt att förstå när SD säger att Sverige befinner sig i en systemkollaps. Det är väldigt enkelt att förstå när SD säger att muslimer våldtar och tafsar. Det är väldigt enkelt att förstå mycket av vad SD säger. Det gör det inte till sant. På samma sätt har SD helt klart enkla lösningar. Men enkla lösningar är sällan bra lösningar. Att stänga gränserna löser problemet med nyanlända invandrare som våldtar, men det löser inte problemet med våldtäkter. Det löser våra problem med att få fram bostäder för syriska flyktingar, men det löser inga problem för de syriska flyktingarna. Det hjälper heller inte gamlingar att få sylt till pannkakorna eller kommuner att få folk att ställa upp i luciatågen.

När en väldigt enkel lösning presenteras för ett komplext problem så är inte alltid problemet genomtänkt. Visst, det är inte svårt att få fram enkla lösnigar på nästan alla problem, men lösningarna kan skapa nya problem istället. Kronisk värk i foten? Hugg av foten. En enkel lösning. Men dålig. Ont om pengar? Ta pengar från någon annan. En dålig och kriminell lösning. Men enkel. I Europa hade vi stora problem med pesten under medeltiden. Lösningen var enkel – slå ihjäl alla judar. Inte heller den bästa av lösningar.

Jag tror att den kanske största anledningen till att vissa personer inte får ihop det när politiker pratar är att de inte är lika insatta i problemet. Det är klart att en lösning kan verka uppenbar om du inte har tillgång till hela sanningen. Det är klart att du tror att 2 + 2 + 2 blir 4 om du inte känner till den sista tvåan.

Men det finns även en vilja att lita på SD. De vill ju ha tillbaka julen som den var när jag var liten. De vill ju visa Kalle på julafton på samma sätt och i samma klippning som alltid funnits sedan vikingatiden. Att SD sedan håller på med lögner och skumraskaffärer blir ointressant. Kritik skall endast riktas mot de som inte är SD – att ifrågasätta Partiet är otänkbart. Jag hör aldrig SD-anhängare prata om SD:s affärer i Blåsippan AB och om domen mot Kinnunen. När järnrörsskandalen kommer upp på tapeten så försvaras eller nedtonas det hela. För SD säger ju som det är.

så har vi massinvandringen , 90% behöver inget skydd, det finns massor bevis för det. Det kommer hela arméer, unga starka män? inte behöver de skydd inte, de är dessutom infilrerade av ISIS. Dessa unga män som inte behöver skydd ska vi ge bidrag till??? Aldrig jag går med på det.

När det har blivit etablerat att Jimmie Åkesson vill rädda julen och är emot trängselskatt, när det är etablerat att muslimer inte vill ha skolavslutningar i kyrkan (och kanske inte skolavslutningar alls, vem vet?), när det är etablerat att SD tydligt vågar säga som det är och alltid säger sanningen, då är det enkelt att halka in dumhet efter dumhet på bananskal. Överdrifter och vaga känsloargument skapar en oro och stämning av att Sverige är under attack från en osynlig och bedräglig fiende.

Massinvandring? Hur definieras det? Under hur lång tid måste en viss invandring ske för att få det epitetet? Och skall flyktingar verkligen räknas in där? Massor med bevis, men inga bevis länkade och inga källor nämnda. Och en armé är en grov överdrift, för det menas väl inte att det rör sig om hundratusentals vältränade och beväpnade soldater som invaderar? Men det kanske är det som faktiskt avses? Och varför skulle inte unga starka män kunna fly från krigsdrabba områden? Har du någon som helst koll på hur det är att fly? Du kanske tror att det bara är att chartra ett plan och bli serverad paraplydrinkar i två timmar. Vad skulle ISIS vilja göra i Sverige? Rekrytera? Det finns bättre och närmare områden att rekrytera i. De svenskar som åker till Syrien för att ansluta sig till Daesh är frustrerade unga män som inte känner att de har fått någon hjälp från Sverige, som känner sig utstötta och underprioriterade och maktlösa. Det är personer som vi behöver lyssna på om vi vill förhindra att de går med i terrororganisationer. Det är inte religiösa extemister.

Jag har inget emot flyktingar. Jag var med redan 1956 när ungrarna kom och sedan kom massor andra. Det kändes gott i hjärtat att kunna hjälpa. Hjälpa alltså “riktiga” flyktingar.

Eller som det också heter: “Jag är inte rasist, jag har mörkhyade vänner och äter pizza.”

Riktiga flyktingar? Ungrarna upplevde en revolt som pågick mellan den 23 oktober och 8 november 1956. De högsta siffrorna talar om 20 000 döda. 8000 flyktingar kom till Sverige. I kontrast har kriget i syren pågått från 2011 och fortsätter ännu. De högsta siffrorna talar om 470 000 döda. På vilket sätt är det lyxflyktingar? På vilket sätt är det inte en minst lika förfärlig konflikt som den i Ungern? På vilket sätt var ungrarna “riktiga” flyktingar medan syrianerna inte är det? Varför är ungrare värda mer än syrianer?

Men här står vi.

Med folk som tror på rena lögner, på låtsasfakta och på skrämselpropaganda. Folk som inte vill se framåt, som inte vill utvecklas utan som har sett något fult och smutsigt och nu vill sticka huvudet i sanden. Folk som hellre vill tillbaka till sin barndom än gå mot en ljusare framtid. Folk som välkomnar fascismen eftersom det är en enkel ideologi att greppa, en ideologi som levererar tydliga svar och enkla lösningar, en ideologi som står för slagkraftig handling och förkastar eftertänksamhet.

Snälla ni som läser det här: Tänk efter.

2 Comments

 1. Staffan Lindsgård

  Och för er som undrar, här kommer originalinlägget i sin helhet:


  För ett tag sedan skrev jag det här i all enkelhet. Jag tror att många med mig vaknat på ungefär samma sätt. Att snegla mot SD-

  Det är flera saker ungefär samtidigt. Jag röstade på M 2010. Min granne sa att han röstat på SD och jag blev helt förfärad , hur kunde du? :). Så det är ganska nyligen jag vaknat till. Jag var emot trängselskatten i Göteborg och såg då att SD var detsamma, så jag tittade närmare på SD. Lyssnade på många riksdagsdebatter men när jag lyssnade på Jimmie Åkessons jultal 2012 tror jag det var, så var jag såld för han beskrev julen precis som jag minns den, alltså julkänslan. Ja det var mycket just då, där för sedan kom jag ju på hur mycket kulturmarxisterna hjärntvättat oss, i 40 år!!!! men jag började minnas när de fick sin makt vänsterrörelsen -68. . Sedan flera saker till. Det var en man i Kortedala som blev överfallen av ett gäng inv.killar och han låg på sjukhus i flera månader. Och var dessa huliganer fick i straff??? fick mig att baxna. Och nästan det allra värsta var förklaringen till så låga straff, (det var endast två som fick det och de skrattade vid rättegången). Förklaringen var den att de inte skulle “belastas” för sitt framtida liv? Alltså kan flera bära sig illa åt, det blir ingen konsekvens för dom eller hur??? Så ytterligare, när jag insåg att muslimer var emot skolavslutningar i kyrkan? emot kors i bönerum osv osv. Och hur samhället bara lade sig ned och sa yes yes yes till alla deras krav plus att de blev kränkta av allt möjligt, vill förändra vårt samhälle. Och att vänstern var för dom, sossarna hade ök med muslimska brödraskapet. Ja det var massor att ta reda på. Då började jag min research på allvar.

  Jo allt vad SD står för ställer jag mig bakom än så länge. Till saken hör att SDs folk talar så man fattar vad de säger. De är så tydliga i språket och hur de vill lösa problem osv. När andra politiker talat har jag inte fått ihop det??? Nu förstår jag varför? kort sagt de andra politikerna, det kommer bara floskler ur dom och lögner, de säger inte sanningen, inte hela, utan mörkar. De har gått på kurs: så här ska du säga, du ska säga “allas lika värde” som är felöversatt ändå, ja du vet vad jag menar. Så jo jag har gjort min research och kan bara se att SD säger sanningen, förklarar verkligheten, och jag har levt i många år så jag har något att jämföra med. Jag minns hur det var förr, jämfört med nu.

  Allas lika värde är precis synonymt med att alla är välkomna i landet???? så har vi massinvandringen , 90% behöver inget skydd, det finns massor bevis för det. Det kommer hela arméer, unga starka män? inte behöver de skydd inte, de är dessutom infilrerade av ISIS. Dessa unga män som inte behöver skydd ska vi ge bidrag till??? Aldrig jag går med på det. De är endast lyx-migranter. Många av dessa åker sedan hem på semester??? till sitt hemland??? som de flytt ifrån?

  Jag har inget emot flyktingar. Jag var med redan 1956 när ungrarna kom och sedan kom massor andra. Det kändes gott i hjärtat att kunna hjälpa. Hjälpa alltså “riktiga” flyktingar.

 2. jag tackar för att du har satt på pränt det jag har funderat mycket över utan att kunna presentera det på ett begripligt sätt. det har du gjort i denna text. jag har väl hamnat i diskussion imellan åt med dessa människor som köpt retoriken..tar man ett snack med dom framför allt om hur sd har agerat i riksdag o eu parlament så är dom totalt lost…för det vet dom inget om, har inte kollat, begriper inte etc…men det du tar upp här det kommer upp. påståenden de inte kan styrka, fall sen man kontrollerar inte alls är enl deras vy. men då är det pk, det är mörkat etc etc. de har mer tilltro till storkens statistik blogg o avpixlat typ.

Leave a Reply